onsdag 22. februar 2017

Dag 4 og 5 - to dagers tur i villmarka

dag 4 - wassu stone circle og båttur opp gambia-floden

Dagen starta med litt pakking og en kjapp frokost i 7 tida, før Omar som nå skulle være guide, og en annen sjåfør kom. Det starta med en biltur på ca. 45 minutter fra hotellet til hovedstaden Banjul. Fra Banjul tok vi en slags ferje over til Barra. På ferja var det mye rart, alt fra en fugl som skulle selges, til et stort flyttelass. Ferja brukte rundt en halv time over, og når bilen vår etterhvert kom seg av den, var vi klare til en 4 timers lang biltur. Det eneste stoppet vi gjorde på de fire timene, var ved Wassu Stone Circle, ganske mot slutten.
 trafikken klokka 07:30
 soloppgangen
The National Assembly, regjeringsbygget 

 ferje fra Banjul til Barra

 flyttelasset

lokal fiskehandel som vi så fra ferja

båter som blir brukt til fisking og frakting av fersk fisk til fiskehandelen hver dag

møtte på et par okser og esler på veien

mangotrær


Wassu Stone Circles er idag et slags museum. Her ble kongelige og andre viktige personer gravlagt mellom år 300 f.kr til 1500-tallet. "gravplassen" består av flere sirkler med 11-12 høye og runde steiner, og hver av sirklene symboliserer noe, for eksempel månen eller sola. Guiden vår ( ikke omar) snakket mye om symbolisering, og han tegnet noen i sanda for oss. Jeg ble ganske satt ut av mye av det han sa og forklarte!

 Emma fant raskt tonen med Osman, en gutt som bor i nærheta av steinsirklene

 guiden som tegner symbol
steinsirklene


Videre herfra var det ikke langt til vi endelig kom til båten som tok oss oppover gambia-floden til overnattingsstedet. Det var en ganske smal 2 etasjes trebåt, med madrasser vi kunne ligge på. Båtturen var på 4 timer, og vi fikk servert helt grei mat etterhvert ombord. Det mest spennende som skjedde på båten var at vi så tre flodhester, selvom det bare var toppen av hodet vi så! vi så også noen aper og fargerike fugler i buskene langs vannkanten.


her ser du såvidt to av flodhestene


Etter en lang bil-og båttur kom vi etterhvert fram til stedet vi sov. Det var vel så øde som det kan bli, tror jeg. men koselig var det da! Det første vi gjorde var å mate apene, det krydde av dem! Når vi ikke hadde noe mat igjen å gi til dem, gikk jeg og Maria(som jeg delte hytte med) inn i hytta og tok på oss litt mere klær før vi spiste middag/kveldsmat i 19 tida. Det var veldig god stemning under maten! vi snakka med omar om alt og ingenting (hovedsaklig om Gambia), også fortalte vi et par vitser til hverandre:)
Etter et par timer var det tid for afrikansk dans og musikk rundt bålet! Det var interresant å se og høre på. Det skal ihvertfall ikke stå på takt og rytme hos dem! De ville veldig gjerne ha oss med på å danse etterhvert, så nå har jeg prøvd det og!
Det var ikke lange stunda vi dreiv på før vi gikk til hyttene for å legge oss. Hyttene var runde med tak lagd av strå. På stedet vi sov var det veldig varmt i forhold til området rundt hotellet, så her var dyna et tynt laken, også sov vi med myggnetting over oss. Vindua var av noe slags netting det og, så gjennom hele natta hørte vi alle mulig slags dyrelyder. For meg var det noe veldig nytt å sove i en sånn hytte ganske øde blant dyr, også å være så tett på aper som vi var.

 mater aper for første gang


 hytta vår
5 minutter etter solnedgang 
her spiste vi maten vår


Dag 5 - Georgetown 

Idag stod vi opp klokka 08:00, og spiste frokost med apene! vi mata de litt igjen før vi satte oss på båten som tok oss over på den andre sida av elva, og til Georgetown. 


i Georgetown fikk jeg et greit innblikk i hvordan vi hvite har behandla mørkhuda (og vel egentlig fortsatt gjør). Dette stedet ble brukt til å holde slaver før de ble frakta videre til Amerika og Europa. Omar og en annen guide fortalte oss om historien og hvordan slavehandelen foregikk.
Mellom 10-15 millioner slaver ble holdt fanga her fra 16-1700-tallet, av portugisere, franskmenn og briter.
 slavemarkedet, her ble de både holdt og solgt
 på den veggen ble noen av de hengt oppned for å gjøres bevisstløse og temme de, og dermed lettere for de hvite og håndtere 

i dissa romma under bakken ble de mest aggressive og sterkeste slavene holdt. På den tida var det litt under 1.5 meter opp til taket, og det var helt mørkt. de sov, drakk og spiste(det lille de fikk), gikk på do osv. i de to små, stappfulle romma. her ble de holdt i 2-3 uker til skipet som tok de videre kom, og til de var svake nok til å ikke gjøre like mye motstand.


håndjern 
håndjern for 9-12 (!!) åringer


 gjennom et sånt hull på hver side i begge romma fikk de mat, det var også all lufta de fikk.


de som kom seg ut fra der de ble holdt, over gjerdet og til det treet, de ble befridd. det var så klart noen som prøvde seg, men dette var jo en lek for de hvite, som satt og så på til de nærma seg for så å skyte dem. det var ingen som kom seg til treet.

denna skulle varmes opp og trykkes på huden ( på armen) til de slavene som kom seg til treet, for at man kunne se at det var en fri slave.


 da de aller siste slavene ble befridd i 1823, bygde de det huset her.
vi satt oss i bilen etter et sterkt besøk på Georgetown, og kjørte noen få minutter før vi stoppa innom noen lokale hus for å se hvordan mange gambiere bor og lever. vi ble møtt av mange blide, nysgjerrige barn som hilsa og gjerne skulle holde oss i hånda. det var både herlig og fælt å se så mange barn som var fornøyde og glade, selvom de har så lite som de har.

 de bor i slike små, firkanta steinhus med stråtak.
her bor det en familie på 5, og dette er alt de har.

Videre herfra var det en 5 timers slitsom og varm biltur hjem igjen til hotellet, med en liten matpause på veien. detta har vært en utrolig oppsiktsvekkende og innholdsrik to dagers tur! og etter en natt i bushen uten noe særlig tilgang til vann, var det godt å komme "hjem" og ta en god og lang dusj.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar