lørdag 27. februar 2016

Dag 5


Hei, bloggen!

I dag har det vært nok en varm og fantastisk dag i paradis. Jeg sov så godt i natt, praktisk talt så godt at jeg forsov meg en time, men det gikk heldigvis bra. J

Klokken 09:00 (gambisk tid) møtes vi alle i resepsjonen. Derfra blir vi kjørt av Omar og Anbjørg til Butterfly Friends` skole i Brikama og Madiana.
 
 
 
 


Første stopp er skolen i Brikama. ABC Nursery and Lower Basic School Brikama åpnet i november 2009 og er den fjerde skolen Butterfly Friends startet opp her i Gambia. Mathildes fadderbarn, Bubakarr, er elev her. På samme måte som når vi ankom skolene Ebo Town og New Jeshwang, blir vi møtt av elever som er stilt opp med både flagg, plakater og sang – ikke minst sang. Når vi kommer inn i skolens område, begynner de å synge av full hals! Sangene de synger dreier seg mye om takknemlighet og  er rettet mot det fantastiske arbeidet, Butterfly Friends gjør. Når de har sunget i sånn 5 minutter, blir de beordret inn i klasserommene sine og vi kan fritt velge å besøke hvilken klasse vi vil besøke.
 
 
 
 
 

Sang er som jeg har fortalt tidligere, sang er en viktig del av undervisningen, og er intet unntak når jeg og fadderne fra Butterfly Friends kommer på besøk. De synger og danser, synger igjen så trommehinnene omtrent sprekker. Jeg og fadder Kari, er helt overbevist om at dette må ødelegge ungenes hørsel, samtidig som at ungene synger så vakkert! 

 

Mens jeg besøker de forskjellige klassene, møter jeg Zima fra dagen før. Han forteller meg at ungene begynner på skolen allerede i en alder av 4 år. Barna begynner såpass tidlig fordi de må lære å snakke og gjøre seg forstått på engelsk, som er skolenes offisielle språk, som i alt annet i det offentlige her i Gambia.
 

Så skal Zima igjen holde «tale».  Han forteller oss om skolen, snakker rundt dette med jenter og utdanning, forteller om noen av skolens lærere, osv… Her får vi også se fjorårets eksamensresultater, og jeg må si jeg er meget imponert! På en engelskeksamen målt i en klasse, scoorte alle full pott, og i matte var det kun en jente som hadde en feil! :) Når Zima er ferdig å snakke, forteller Anbjorg oss at her i Gambia er det viktig å finne «den beste eleven». Skolen med best resultat fra eksamen, og den beste eleven blir intervjuet av journalister og tv. Anbjorg sier at det er stor stas å bli kåret til den beste eleven, samt dukke opp i landets aviser.  J

Så er det igjen tid for mat. Vi blir servert det samme varme måltidet som elevene får på skolen, Gambiaskin, bare at denne gangen får vi med kål surret i noe olje, istedenfor denne grønnsaken, kalt ….

 

 

Så er tiden kommet hvor vi må si hade til de små englene.  Neste etappe av turen bringer oss til skolen i Madiana, en kjøretur på ca. 45 minutter fra Bakalam. Kjøreturen til Mandiana bringer oss mer ut i «intet" og varmen stiger. Vi antar at gradestokken viser noe mellom 35-40 grader! Butterfly Friend`s skole i Mandiana er skole nummer 6 som ble bygget, og åpnet i 2010. Det går kun 75 elever på denne skolen, og de stiller på lik linje med andre skolene ved å synge for oss når vi ankommer stedet. Her får vi også komme inn i klassene for å se og oppleve. Vi deler ut ballonger til hver elev og smilene fra barna, bare brer seg etter tur. Dessverre var ballongene svært vanskelig å blåse opp, så vi måtte hjelpe til så godt vi kunne med å få blast dem opp.
 

 
 

Når vi er ferdig med besøk på begge skolene, reiser vi til et hotell kalt … for å kjøpe noe å drikke og spise. Mens jeg sitter i baren med en kald flaske vimto i hånden, nyter vi alle den vakre utsikten mot Atlanterhavet.
 

Når vi er kommet hjem tilbake til hotellet, blir jeg med Anbjorg på jakt etter internett. Vi kjører til cafe`n ved den amerikanske ambassaden.

Sander sendte meg melding om jeg vil være med ut å spise sammen med han og de andre. Jeg takket mer enn gjerne ja, og klokken 19:00 kom de å hentet meg ved cafen. Til restauranten kjørte vi en jep, hvor vi satt på lasteplanet. Det var utrolig kult, og man føler virkelig «the African style» J Vi spiste på en  restaurant, kalt  The Clay Oven, en indisk restaurant, som forresten passer meg veldig bra, siden jeg elsker indisk mat! J Vi spiste forskjellig kyllingretter tilberedt  i forskjellige sauser – utrolig godt! Som tilbehør spiste vi Nanbrød (indisk brød), ris tilberedt på forskjellig måter. Vi fikk også et brett med forskjellig «dip», hvor jeg med sikkerhet kan si at Sanders favoritt var den røde chilisausen :P


 
 

Nok en deilig middag med kjempehyggelige mennesker var forbi. Vi kjørte jep hjem til hotellet hvor jeg ble sluppet av, før de suste av gårde hjem til sitt eget hotell.

Det var alt for i dag J En ny dag i morgen, nye muligheter!

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar